Стажантите на финансова група Карол

2012

Антония Андонова

„Стажантската програма на финансова група Карол се доближава до подобни такива програми, предлагани в държавите с развити пазари с практиката и лекциите си, като и двете са еднакво полезни за стажантите. За бъдещи млади професионалисти е важно да могат да се докоснат до всички структури на една небанкова финансова институция и да направят своя избор коя сфера на финансите би била най-подходяща за тях. Стажът във финансовата група Карол се отличава с липсата на установената корпоративна граница между стажанти и служители, което води до възможността да се почувстваш част от един успешен колектив и да можеш да търсиш съвети за бъдещата си кариера от професионалисти с доказан опит в индустрията.

Програмата включва интересни лекции и възможност за дискусии по интересни теми, свързани предмета на дейност на компанията. Така, за нас стажантите, се създаде приятна атмосфера на работа, в която работното ни време лети неусетно. В лицето на професионалистите от "Карол" усетих желанието наистина да допринесат стажът да бъде максимално полезен за нас и да ни накарат да се чувстваме комфортно.”

Георги Георгиев

„Стажантската програма на финансова група Карол беше първият ми допир до "кухнята" на финансовата индустрия. Провокира ме, че компанията е безспорен лидер на пазара, прави прецизен подбор на кандидатите и инвестира сериозно в сферата на образованието. Предпочетох я, защото предлага интензивно обучение и поглед върху всички структури на компанията. Развих баланс между технически и личностни умения, който смятам е жизненоважен за реализацията ми в сферата на управлението на финансови активи. Стажът напълно оправда очакванията ми, чувствайки се част от отличен екип с доказани професионалисти. Препоръчвам го на всички, които проявяват интерес в тази област.”

Момчил Луканов

„Основната причина да предпочета конкретната програма е тази, че Карол е лидер сред финансовите групи в България. Почувствах още по-силна потребност да кандидатствам, когато видях изискванията на компанията – освен тривиалните документи като автобиография и мотивационно писмо, се изискват разработен проект от университета, препоръка от преподавател и академична справка с оценките от следването. Това кара студента да види смисъла от борбата, която е водил с колегите си за високи постижения, за да бъде забелязан от преподавателите си като top-performer с лидерски потенциал.

Програмата е много полезна, защото стимулира нестандартното мислене, креативността, решаването на казуси в реална работна обстановка. Всеки избран стажант, преминал успешно тест и интервю, получава самостоятелна задача за разработка на бизнес проект, който трябва да успее да представи и защити пред Борда на директорите. За целта му помагат екип от външни лектори и вътрешен за компанията ментор.

Тази стажантска програма ми даде възможността да бъде забелязан моят лидерски потенциал!”

Живко Петров

„Провокиран от направлението на стажа и мащабността на финансова група Карол,  бях силно мотивиран  да участвам в програмата.  А и самата идея да се съчетава в един стаж и маркетинг, и финанси, беше още по-привлекателна за мен.

Стажът във финансова група Карол беше едно изключително изживяване за мен както в личен, така и в професионален план. Отличните условия за работа,  страхотното отношение на работещите там и възложените практическите задачи превърнаха работата  в  удоволствие. Няма как да не спомена и страхотните лекции по време на стажа. В тях всяка една дума беше ново знание и надграждаше познанията ми в областта на маркетинга и финансите. Разбира се, не на последно място, трябва да отбележа и страхотната работа на менторите, които, въпреки ежедневните си задължения, успяваха да намерят време и търпение за стажантите.

Стажът във финансова група Карол за мен беше едно страхотно показно в каква компания искам да работя,  какви да са колегите и мениджърите ми.”

2011

Християн Карастоянов

"Стажантската програма на финансова група Карол беше уникално преживяване за мен. Имах възможност да се запозная отблизо с всички отдели в компанията и да се уча от опитни специалисти. Добих задълбочени познания в сферата на инвестициите и финансовите пазари. Усвоих основите на фундаменталния и техническия анализ благодарение на лекциите, водени от финансови специалисти във финансовата група. Имах удоволствието да работя по индивидуален изследователски проект и да създам специфичен инвестиционен портфейл. Значително подобрих своите презентационни и комуникативни умения. Имах възможност да бъда част от динамиката на финансовите пазари, което беше вълнуващо и интересно преживяване за мен.

Стажантската програма на финансова група Карол е прекрасна възможност за всеки знаещ и амбициран студент да постави начало на кариерата си във финансовия и инвестиционен сектор."

Йордан Калоянчев

„Предпочетох стажантската програма на финансова група Карол пред тези на други финансови институции, защото тя се основава на традиция. Това не е хаотично събитие без ясна цел, а добре организирана образователна инициатива, случваща се всяка година. Позитивни очаквания у мен създадоха и високите изисквания към кандидатите - икономическо образование, владеене на чужд език, висок успех в университета, препоръка. Това ме накара да мисля, че наистина имате нужда от тези хора и очаквате част от тях да се обвържат дългосрочно с Вашата компания.

Стажантската програма бе особено полезна за мен, защото ми помогна да открия една от областите, в които със сигурност бих желал да се развивам в бъдеще - говоренето пред публика (презентиране). Никога до сега не бях имал възможност да представя свои проект в луксозна атмосфера пред взискателна публика от финансови експерти. Чувството от това предизвикателство особено ми хареса. След стажа във финансова група Карол продължих да развивам презентационните си умения и вече се чувствам напълно уверен, говорейки пред публика.

Най-ценното обаче бе, че благодарение на стажа бях забелязан от компанията и в последствие получих предложение за мечтаната от мен работа - "Брокер международни пазари" в инвестиционен посредник Карол. Всеки в нашата област знае колко малко са свободните места в България за подобна позиция. Считам, че съм един от малкото, които могат с ръка на сърцето да кажат, че наистина харесват това, което работят и изпълняват задълженията си с удоволствие. Моят златен шанс се появи именно благодарение на стажантската програма на финансова група Карол.”

Христо Панов

"Стажантската програма във финансова група Карол дава важни и комплексни знания, които трудно може да се добият другаде. Надявам се, че съществуват подобни обучения, но определено препоръчвам „Обучение в практиката” за хората, които се интересуват от инвестиции, предприемачество и финансови пазари. Успях да открия свои качества, които не оценявах преди – разбира се и добри, и лоши – и да разбера как да ги използвам, за да постигам целите си. Стажантската програма успешно съумява да развие аналитичното мислене, креативността и как да откриваме възможности там, където другите виждат само провал. Засегнати са и така важните за всички презентационни умения, НЛП и емоционална интелигентност.

За запалените по капиталовите и валутните пазари мога само да ги уверя, че на всеки въпрос ще бъде отговорено наистина изчерпателно. Не очаквайте да чуете печеливша стратегия, с която да натрупате състояние за няколко месеца. Всеки сам изгражда стратегията си и ще получите съвети, дори градивна критика, които да ви помогнат да я „изгладите”. Най-важното е, че ще чуете мнението на професионалисти с доказан дългогодишен опит и ще можете да разберете как стават нещата наистина, как реагират пазарите в действителност.

След края на програмата успях да разбера в какво съм наистина добър и да изясня пътя на кариерното си развитие и въпреки, че не работя във финансовата сфера, в стажантската програма на финансова група Карол съм научил много неща, които са ми полезни ежедневно не само в работата."

Илияна Танчева

"Програмата на финансова група Карол ми даде много повече от знания по финанси и финансови пазари.

Тя ми помогна да разбера, че, за да си добър в това, което правиш, е нужна не само академичната подготовка, но и мотивацията и постоянното желание за усъвършенстване. Хората, които срещнах там ме провокираха да се развивам и да уча не само по време на стажа, но да продължа да го правя и след това.

И въпреки че в момента работя в сфера далечна на финансовите пазари, често прилагам уроците, които съм научила тогава."

2010

Мария Христова

"Желанието ми да се включа в стажантската програма "Обучение в практиката" възникна по време на открита лекция, водена от портфейлните мениджъри на Карол Капитал Мениджмънт в Стопанския факултет на Софийски университет. Още тогава осъзнах, че финансова група Карол не инвестира просто във финансови инструменти, но в знание, и очаквах с нетърпение публикуването на подробности относно стажантската програма. Имах честта да съм сред първите участници в тази образователна инициатива и бях впечатлена от организацията и специалното внимание, посветено на нас - стажантите. Опитът, придобит при работата по научно-изследователски проект във финансова група Карол, бе ценен тренинг за писането на магистърската ми теза. Разговорите с професионалисти от различни отдели потвърдиха желанието ми да специализирам в сферата на управлението на инвестиции и допринесоха за решението ми по-късно да следвам магистратура "Финанси и инвестиции" в Холандия. 

Желая успех на бъдещите стажанти!"