Защото няма разделена вечност

С автограф:

За книгата:

За първи път в рубриката ни „ С автограф” представяме книга с поезия. При това автографът е не от поета, а от художника – Ромео Смилянов, който е един от участниците във второто издание на Арт семестър през 2015 г. Двамата автори са учили заедно в Строителния техникум, който определят като люлка на таланти. Книгата е издадена през 2012 г. В творбите преобладават минорните гами, ала не страданието и любовните разочарования са водещите теми, а онази непримирима искрица на надеждата, която ни стопля и в най-мразовитото отчаяние, пише редакторът Боян Ангелов. Според него поезията на Пламен Йорданов не е самоцелна и умозрителна, макар да изобилства от философски обобщения за смисъла на нашето битие.


За авторите:

Пламен ЙОРДАНОВ е роден на 15. 05. 1957 г. в гр. София. Завършил е българска филология в СУ “Св. Кл. Охридски”. Работил е като журналист в редица столични списания и вестници, издал е няколко антологии и научни книги в различни области на човешкото познание. Преди „Защото няма разделена вечност” /2012/, издава стихосбирката “Реквием за едно пълнолуние”/ 2005 г./. „Трябваше да завърша филология, за да научи българският език нещо и от мен...”

Ромео СМИЛЯНОВ е роден на 25.04.1957 г. в гр. Сандански. Завършил е Лесотехническия институт, специалност „Горско стопанство“ през 1984 г. След завършването си работи в катедра „Екология и опазване на околната среда“. Има научни публикации в тази област. Но рисува откакто се помни и „напук на живота, на образованието и на професионалната си съдба, на науката и на другите разпътни ветрове, които ме тласкаха към различни области…открих, че хобито е най-истинската същност на човека, защото в него той кодира сърцето си”. Взема уроци по живопис от известен български художник и скоро започва да показва картините си и да прави самостоятелни изложби.