Властелините на финансите

За автора:

Лиакат Ахамед е професионален инвестиционен банкер от двайсет и пет години. Автор е на Lords of Finance: The Bankers Who Broke the World (2009), за която получава наградата Pulitzer през 2010 г. Работил е за Световната банка във Вашингтон и нюйоркското дружество „Фишър Франсис Трийс & Уотс“. От октомври 2007 е директор на Aspen Insurance Holdings, а сега консултант на няколко хедж фонда, между които Rock Creek Group и The Rohatyn Group. Член е на Board of Trustees на Brookings Institution.

Роденият в Кения Ахамед има научни степени по икономика от университетите в Харвард и Кеймбридж. По време на кризата от 1997 – 1998 г. е професионален инвестиционен мениджър и това го кара да търси в историята причините за икономическия срив.

За книгата:

Тази книга ви среща с невротичния и енигматичен Монтагю Норман от Банк ъф Ингланд, подозрителния ксенофоб Емил Моро от Банк дьо Франс, арогантния, но надарен с блестящ ум Ялмар Шахт от Райхсбанк и Бенджамин Стронг от Федералния резерв в Ню Йорк, зад чиято енергична фасада се крие един дълбоко наранен и претоварен с отговорности човек. Това е интригуващо разследване за световната икономическа катастрофа от края на 20-те години на миналия век, което представя незабравими портрети на четиримата мъже, чиито лични и професионални действия като ръководители на централни банки променят хода на историята. След Първата световна война те се опитват да възстановят международните финанси, обединени от общия страх, че най-голямата заплаха за капитализма е инфлацията, и от общото разбиране, че спасението е стрелката на часовника да бъде върната назад и светът да се завърне към златния стандарт.

Книгата представя ново разбиране за природата на финансовите кризи, ролята на централните банкери и техните погрешни решения. Авторът обмисля тази книга повече от 10 години. Българското издание е над 550 страници.