HOST: six new roles of engagement for teams, organisations, communities and movements

На прекрасната библиотека на Карол, от името на Марк Маккъргоу

Негова предана ученичка Леа Давчева

23.05.2017

За книгата:

Host - Six new roles of engagement for teams, organizations, communities and movements излиза през есента на 2014г. Марк Маккъргоу  и Хелън Бейли са авторите на книгата за гостоприемното лидерство. Големият ангажимент е ключът към наистина успешното лидерство и тайната на напредъка е да знаеш кога да се оттеглиш... Вече не става въпрос за герой, който трябва да направи всичко възможно. Има и друг начин: да бъде домакин. Тази книга разкрива защо Гостоприемното лидерство може да се превърне в пионерска концепция в управлението през 21-ви век. Гостоприемното лидерство идва естествено. Всички могат да го правят – клиенти, приятели, педагози. Как? Отговорите се съдържат в двете остонви части на книгата – Нов поглед към лидерството и Шест роли на ангажираност. Философията за гостоприемното лидерство помага за изграждане на лидери със силно изразено чувство за изграждане на взаимоотношения и ангажиране. "Наистина нов поглед върху лидерството - практичен и дълбок." Това е оценката на Джак Канфийлд.

За автора:

Марк Маккъргоу  е автор, консултант и говорител. Марк създава и развива International Solutions Focus community от 2000г. насам. Съавтор е на три книги, включително бестселъра ‘The Solutions Focus’. Той е тясно въвлечен в основаването на SOLWorld network и SFCT professional body за консултанти и обучители за Фокус върху решения. Гостуващ изследовател по философия в University of Hertfordshire, където ръководи HESIAN research hub и изследва парадигми на психологията и промяната. Редактор на списание SFCT InterAction и джаз саксофонист.

 

Хелън Бейли е управляващ директор на консултантската компания за коучинг и управление на промяната PINNA Ltd. Хелън има успешна кариера като старши мениджър в The Royal Bank of Scotland Group. От 2004 се фокусира изцяло върху консултантския бизнес и подобряване на представянето чрез коучинг. Самата тя придобива квалификация за коуч и започва работа с широк спектър от организации в публичния и частния сектор. Нейните две основни цели са: обучение и развитие на хората за постигане на истинския им потенциал и отлични постижения в работата с хората, за постигане на устойчиво увеличение на резултатите.