16ное2017

Финансова група Карол финансира проекта за финансова грамотност в средните училища

Официален старт на проекта „Практични финанси” беше даден на 15 ноември в София тех парк, в присъствието на министъра на образованието и науката, Красимир Вълчев. За първи път тази инициатива обедини целия финансов сектор, като браншовите организации подписаха меморандум за сътрудничество. Подписи под документа сложиха председателите на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, Българската асоциация на управляващите дружества, Асоциацията на банките в България, Асоциацията на българските застрахователи, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Българската асоциация на застрахователните брокери, Българската асоциация за лизинг, Българската асоциация за потребителско кредитиране. Институционални партньори на проекта са Министерството на образованието и науката, Комисията за финансов надзор и Националната агенция за приходи. 

Програмата „Практични финанси” се разработва от JA България и ще влезе пилотно в 25 училища от втория срок на настоящата учебна година. Финансирането е осигурено от три основни спонсора от финансовия сектор  - Финансова група Карол - единствената изцяло българска финансова организация, NN и BNP Paribas Лични финанси. EBRD удвои събраната от корпоративните партньори сума и това направи възможен старта на проекта.

Курсът ще бъде преведена и адаптирана версия на JA Personal Finance® Blended Model или традиционни методи на обучение и обучение с дигитални технологии. Програмата включва 10 теми, които обхващат всички аспекти на финансите и покриват два учебни срока. Практическите уроци ще включват бизнес примери  казуси.

От финансова група Карол ще се включат десет доброволци, между които изпълнителни директори на компании. Те ще бъдат ментори в различни училища в София и страната, ще участват в обучението на учители, в адаптирането на учебния материал в частта Инвестиции и ще разработят казуси от практиката. Първата пълна академична година на изпълнение ще бъде 2018/2019. Целта е обучението да залегне в учебната програма като задължителноизбираема подготовка.

„За нас подкрепата на този национално значим проект е естествено продължение на образователните инициативи, които Карол провежда повече от 10 години. Ние сме с разбирането, че инвестирането в знания носи най-голям дивидент“, каза г-н Станимир Каролев, основател и председател на Съвета на Директорите на финансова група Карол.

Снимки от официалния старт на проекта можете да видите тук.

Назад към новините